joi, 11 iulie 2013

Personalitatea- cea mai buna lucrare a unui om

Cand aveam cativa anisori priveam cu mandrie, curiozitate si dorinta la fratele meu mai mare, sorbeam fiecare cuvant al lui, ii calcam pe urme, daca el era fan al unei anumite echipe de fotbal, automat eram si eu, iar daca cineva ma intreba de ce, ii raspundeam simplu : "Pentru ca si fratele meu este!"; priveam fetele mai mari de pe strada mea cu uimire, intrebandu-ma adesea oare cum voi arata cand voi fi de varsta lor, sau ce fel de persoana voi fi, daca voi fi un copil cuminte sau o rebela, daca voi avea un iubit, daca voi avea note bune, daca ma voi farda si imbraca la fel ca ele. Adoram sa stau in preajma lor, sa ascult conversatiile lor interesante, sa le las sa imi faca unghiile, sa imi las creativitatea sa o ia razna facand posibile schite si scenarii cu mine la o varsta mai mare. Obisnuiam sa imi fac liste in minte cu ce imi place si ce nu, cu lucruri pe care trebuia sa le evit si lucruri pe care trebuia sa le fac.
Anii au trecut si alte scenarii au luat locul scenariilor de pe vremea aceea; am intalnit alte persoane, am avut alte destinatii setate, trebuia sa evit alte lucruri, vroiam sa fiu privita altfel, am inceput sa imi stabilesc principii dupa care ma ghidam, am fost tradata, am trecut prin prietenii destramate, fericite, examene cu rezultate excelente dar si mai putin bune, am castigat si am pierdut, dar niciodata nu am incetat sa invat.
Indiferent de varsta mea, am cautat in jurul meu persoane de la care am de invatat, am admirat curajul, puterea, perseverenta, frumusetea, bunatatea, experienta, cariera, intelepciunea, talentul, creativitatea, dragostea si inteligenta oamenilor. Am observat, analizat, inregistrat si invatat din experientele si personalitatile persoanelor din jurul meu. Am inceput de la o varsta frageda sa imi construiesc personalitatea. Am convingeri puternice pe care le sustin, ma ghidez dupa principii, dau tot ce pot in tot ceea ce fac, invat mereu lucruri noi, citesc cat de mult pot, incerc sa ma bucur de fiecare moment magic, orice rasarit, apus, orice priveliste incredibila, orice moment de liniste sufleteasca, orice moment de fericire, le pastrez pe toate in minte, alaturi de sentimente.
Cu totii avem modele in viata, insa eu am mai multe; culeg de la fiecare cate o particica, cel putin, care ma impresioneaza, acea parte in care ma vad pe mine in prezent sau in viitor.
O campanie publicitara spunea: "Suntem cu totii diferiti, din fericire!". Bine zice, insa cu totii avem de ales din aceleasi calitati si defecte, mai mult sau mai putin, depinde de persoanele din jurul nostru. Am avut norocul sa cresc inconjurata de persoane incredibile de la care am invatat foarte multe lucruri.
Am crescut cu o anumita imagine a mea in minte si am cautat in ceilalti lucrurile pe care vroiam sa le vad si la mine intr-o buna zi.
Astazi, la fel ca acum 10-11 ani, analizez oamenii din jurul meu cautand noi modele in viata, imaginandu-mi cum va fi viata mea peste cativa ani, daca voi lucra, daca voi fi buna in domeniul meu, daca voi avea copii, unde voi locui, daca ma voi schimba...
Personalitatea este ca o carte ce trebuie revizuita mereu si imbunatatita, are multe versiuni, note de subsol si recenzii.

I WAS HERE TODAY: thinking about my past and my childhood